De Klimaateffectatlas is vernieuwd

Gepubliceerd op 16 juni 2020

De landelijke Klimaateffectatlas is vernieuwd. Samen met onze partners hebben we de bestaande overstromingskaarten geüpdatet en ze uitgebreid met twee nieuwe kaarten. Ook het kaartverhaal overstroming heeft een update gehad. Daarnaast hebben we twee nieuwe hittekaarten aan de atlas toegevoegd: de gevoelstemperatuurkaart met daarbij een kaartverhaal, en de eenzaamheidskaart.

Wat kun je met de nieuwe hittekaarten?
In de Klimaateffectatlas vind je twee nieuwe hittekaarten: de gevoelstemperatuurkaart en de eenzaamheidskaart. Beide kaarten kun je gebruiken om hittestress tegen te gaan. Met de gevoelstemperatuurkaart kun je zien wat de hete plekken zijn tijdens een extreem hete zomerdag. Deze kaart en het bijbehorende kaartverhaal kunnen je helpen om na te denken over hoe je de buitenruimte koel inricht. En met de eenzaamheidskaart kun je zien waar ernstig eenzame ouderen wonen. Deze groep is bijzonder kwetsbaar voor hittestress.

Arjen Koekoek: ‘Gevoelstemperatuur geeft een goede indicatie van hittestress. Tot nu toe vond je in de atlas een aantal grove kaarten over hittestress, maar nu hebben we voor het eerst een gedetailleerde gevoelstemperatuurkaart gepubliceerd. Sta je in de schaduw? Heb je verkoeling door wind? Alle factoren die van invloed zijn op de gevoelstemperatuur, zijn in de kaart verwerkt.’

Ga naar het kaartverhaal hitte

Wat kun je met de nieuwe overstromingskaarten?
De nieuwe overstromingskaarten zijn twee ‘kansenkaarten gevolgbeperking’. Daarmee kun je zien welke buurten in een gebied interessant zijn om de gevolgen van een overstroming te beperken. We worden natuurlijk beschermd tegen overstromingen door waterkeringen. Maar die bieden geen absolute veiligheid. Daarom is het goed om ook in de ruimtelijke inrichting en in de crisisbeheersing maatregelen te nemen, zodat je de gevolgen van een eventuele overstroming beperkt. De kaart laat zien op welke plekken het wenselijk én mogelijk is om maatregelen te nemen.

Ga naar het kaartverhaal overstroming

Wil je zelf data gebruiken?
Wil je zelf aan de slag met data van de nieuwe kaarten? Dan kun je deze opvragen via de helpdesk van de Klimaateffectatlas.

Webinar over de vernieuwde Klimaateffectatlas
Op maandag 22 juni hielden we samen met Witteveen+Bos, Waternet en Rijkswaterstaat een webinar over de vernieuwde Klimaateffectatlas. Je kunt het webinar downloaden via het Kennisportaal Klimaatadaptatie. Daar vind je ook de presentatie van het webinar, en de gestelde vragen met de bijbehorende antwoorden.

Rob Koeze (Waternet): ‘Bij elke investering en elk groot onderhoudsproject is het belangrijk om een afweging te maken over de overstromingsrisico’s. De meeste eigenaren van vastgoed weten te weinig over deze risico’s. Het is de rol van de overheid om hen daarop te wijzen en er eventueel over mee te denken.’

Arie de Niet (Witteveen+Bos): ‘Bomen spelen een dubbele rol bij het bepalen van de gevoelstemperatuur. Aan de ene kant geven ze schaduw en verkoeling, waardoor de gevoelstemperatuur daalt. Aan de andere kant zorgen ze voor minder wind, waardoor de gevoelstemperatuur weer stijgt. Maar het netto effect van bomen over een groter gebied is dat de gevoelstemperatuur een stuk lager wordt.’

Partners