Hitte- en eenzaamheidskaart voor alle gemeenten

Gepubliceerd op 24 juni 2020

In het najaar van 2019 had CAS samen met adviesbureau Tauw en Klimaatverbond Nederland een hitte- en eenzaamheidskaart ontwikkeld voor de G40-gemeenten. Daarop kon je in één oogopslag zien in welke wijken eenzame ouderen meer risico lopen bij hitte. Deze kaart heeft in juni 2020 een update gehad op basis van de nieuwe hittekaart gevoelstemperatuur uit de Klimaateffectatlas. De kaart is nu bovendien beschikbaar voor alle gemeenten met stedelijk gebied in Nederland.

Wat is er nieuw aan de hitte- en eenzaamheidskaart?
We hebben de hitte- en eenzaamheidskaart gemaakt op basis van twee kaarten die in juni zijn toegevoegd aan de Klimaateffectatlas: de eenzaamheidskaart uit 2016 van het RIVM en de nieuwe gevoelstemperatuurkaart. Gevoelstemperatuur zegt meer over het risico op hittestress dan luchttemperatuur. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit het onderzoek ‘De Hittebestendige Stad’ van de Hogeschool van Amsterdam.

Waarom vooral aandacht voor hitte bij eenzame ouderen?
Ouderen lopen een risico omdat zij een lagere dorstprikkel hebben. Daardoor hebben ze een hogere kans op uitdroging en hitteberoertes. Daarnaast is sociaal contact tijdens een hittegolf heel belangrijk. Ook mensen met een onderliggende ziekte en heel jonge kinderen lopen risico. Maar oudere mensen die eenzaam zijn, en dus weinig sociaal contact hebben, vormen de grootste risicogroep.

Handig voor de risicodialoog hitte & gezondheid
De hitte- en eenzaamheidskaart is heel geschikt om te gebruiken als startpunt voor risicodialogen over hitte en gezondheid. De kaart is een aanvulling op de klimaatstresstest die de meeste gemeenten vorig jaar hebben uitgevoerd. Het is ook een mooie kans om hitte integraal aan te pakken: voer de risicodialoog met partijen uit het sociale domein, de gebouwde omgeving en de buitenruimte. Door kennis en ervaring te delen en door samen te werken, kun je de hitterisico’s beperken.

Lijst met alle kaarten
Wil je de hitte- en eenzaamheidskaart van je eigen gemeente gebruiken? Dan kun je hem downloaden vanaf het Kennisportaal Klimaatadaptatie. Onderaan het nieuwsbericht staat een lijst met de kaarten van alle gemeenten.

Partners