Sessie over adaptatietools op Kennisdag Klimaatadaptatie en Zoetwater

Gepubliceerd op 6 januari 2021

Op 10 december 2020 was CAS aanwezig op de Kennisdag Klimaatadaptatie en Zoetwater. De online kennisdag trok ruim driehonderd bezoekers. Samen met Deltares organiseerden we de sessie ‘Tools voor adaptatie: ziet u door de bomen het bos niet meer?’ Aan deze sessie namen vijfentwintig mensen deel.

Veel verschillende tools
Tijdens de sessie stonden we stil bij het Kennisportaal Klimaatadaptatie en bij de grote hoeveelheid gratis tools die erop staan, zoals de Klimaateffectatlas, de Klimaatschadeschatter, de NAS-adaptatietool en de Toolbox Klimaatbestendige Stad. Deelnemers gaven aan dat zij deze tools bijna allemaal weleens hebben gebruikt.

Klimaateffectatlas: wat is nieuw en hoe wordt de atlas gebruikt?
De deelnemers kregen een inkijkje in de nieuwe kaarten voor de Klimaateffectatlas. Ook  lieten we een paar voorbeelden zien van hoe de atlas gebruikt wordt. Zo gebruiken investeerders in vastgoed de atlas om risicoscores toe te kennen aan vastgoed. En organisaties in de infrastructuursector gebruiken de atlas om de rail- en weginfrastructuur aan te passen aan het veranderende klimaat.

Nieuw in de Klimaatschadeschatter en Toolbox Klimaatbestendige Stad
Aan de Klimaatschadeschatter zijn in 2020 nieuwe schades toegevoegd: de schade door klimaatverandering voor landbouw en natuurbrand. We lieten de deelnemers zien hoe deze schades zijn berekend en toonden ook de nieuwe infographic. Daarnaast lieten we de nieuwste functies zien van de Toolbox Klimaatbestendige Stad.

Nieuw op het kennisportaal: kennisdossiers en interactieve bollenschema’s
Aan het Kennisportaal Klimaatadaptatie worden momenteel verschillende kennisdossiers toegevoegd. We namen de bezoekers mee door het nieuwe kennisdossier ‘Groen in de stad’. Ook gaven we ze alvast een eerste indruk van de nieuwe interactieve NAS-bollenschema’s voor infrastructuur en natuur. Daar is nu aan iedere bol onderbouwing en literatuur toegevoegd.

Partners