HEINEKEN als showcase voor de Copernicus Climate Change Service

ECMWF
2017-2019
Wereldwijd

Brouwerij Heineken heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en streeft onder andere naar duurzaam watergebruik en verantwoorde productie van gerst en hop. Klimaatverandering beïnvloedt de beschikbaarheid van water en de groeicondities voor de grondstoffen in bier. Extreme hitte, droogte en neerslag kunnen leiden tot een tekort aan grondstoffen als gerst en hop. Als gevolg van klimaatverandering zullen de groeicondities op veel plekken verder verslechteren. Met behulp van de Copernicus Climate Change Service (C3S) heeft CAS agronomische indicatoren berekend om de invloed van klimaatverandering op gerstproductie te kunnen analyseren.

Een voorbeeld is het aantal dagen in de optimum-temperatuurreeks binnen het groeiseizoen van gerst. In Mexico, een belangrijk groeigebied voor gerst, verwacht men richting 2050 een warmer en droger klimaat. Door nu in actie te komen en deze veranderingen met geschikte maatregelen te bestrijden kunnen brouwerijen als Heineken de lange-termijn beschikbaarheid van bier waarborgen.

Afbeelding: het aantal dagen in de optimum-temperatuurreeks binnen het groeiseizoen van gerst in 2085.

CAS ontwikkelde voor Heineken en 17 andere internationale partijen interactieve atlassen op basis van de Copernicus Climate Change Service (C3S). De atlassen tonen hoe de klimaatgegevens uit de C3S kunnen worden gebruikt om de impact van klimaatverandering op operationele bedrijfslocaties en landbouwgebieden te analyseren. Naast de analyse voor Heineken ontwikkelde CAS atlassen voor Fonterra, UN Habitat, Oxfam en PwC. Daarnaast werden er atlassen ontwikkeld voor cases met een meer lokale focus, zoals het Melnikov Permafrost Institute (MPI), Universidad de Costa Rica (UCR), Tokyo Metropolitan University (TMU), Bureau of Meteorology, Australia (BOM) en het National Center for Water Quality Research (NCWQR) in Ohio. Het complete overzicht van partijen waarvoor we een atlas hebben gemaakt vind je hieronder.

Bekijk de resultaten van het project op de website van Copernicus

Partners