Kenia maakt haar eigen klimaatatlas met hulp van training

Nuffic
2020 – 2021
Kenia

Aan de Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology (JKUAT) in Kenia geven we de training ‘How to build a climate atlas from open data?’ Met deze training leren we werknemers en studenten hoe je met open data zelf een klimaatatlas kunt maken. Op maandag 22 maart vond de eerste van zes online bijeenkomsten plaats. Dit project wordt gefinancierd door Nuffic vanuit het Orange Knowledge Programme.

Waar gaat de training over?
Met deze training helpen we werknemers en studenten van de universiteit om zelf een klimaatatlas te maken. Dit doen we door samen met hen een atlas te ontwerpen, te ontwikkelen en online te hosten. We gebruiken hiervoor open data uit online databases zodat de tool laagdrempelig blijft. De tool wordt ontwikkeld en gehost vanuit DASH, een online platform dat gebruik maakt van de programmeertaal Python.  

Waarom een klimaatatlas?
Boeren in Kenia hebben veel last van wisselend weer en het veranderende klimaat. Een klimaatatlas kan hen helpen om te kiezen voor klimaatbestendige gewassen. Ook kan zo’n atlas laten zien in welke periode van het jaar ze deze gewassen het beste kunnen telen, zodat ze meer kans hebben op een hogere opbrengst. Naast boeren kunnen ook beleidsmakers de atlas goed gebruiken, bijvoorbeeld om te bepalen welke maatregelen ze kunnen nemen om de gevolgen van extreme neerslag of droogte te beperken.

Wat is het doel van de training?
Het uiteindelijke doel van de training is dat de verschillende stakeholders in Kenia een beter beeld krijgen van klimaatverandering in hun regio. Dat willen we via de volgende subdoelen bereiken:

  • Werknemers en studenten van JKUAT kunnen na de training zelf een atlas ontwerpen en ontwikkelen.
  • De training helpt de deelnemers om de atlas af te stemmen op de doelgroep, zoals lokale boeren, NGO’s of landbouwwetenschappers. Zo krijgen ze gastcolleges van collega’s van Wageningen Centre for Development Innovation over hoe je informatie uit de klimaatatlas communiceert naar andere partijen en stakeholders. Ook leren ze hoe je een klimaatatlas aantrekkelijk kunt maken voor de gebruikers.
  • De training helpt de deelnemers om voor een atlas indicatoren te kiezen die het beste bij de lokale situatie en gebruiker passen. Voorbeelden van zulke indicatoren zijn maandelijkse neerslag of de gemiddelde temperatuur.
  • De deelnemers leren door de training om online de juiste data te vinden. Onderdeel van de training zijn daarom ook basislessen over het weer, klimaatverandering en klimaatmodellen.
  • In de training leren de deelnemers om samen te werken in multidisciplinaire groepjes met klimaatwetenschappers, hydrologen, landbouwdeskundigen en communicatiewetenschappers. Daardoor kunnen ze samen innovatieve oplossingen bedenken voor complexe vraagstukken.

Meer weten?
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Sophie van der Horst.

sophie@climateadaptationservices.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Partners