Naar een goede inschatting van fysieke klimaatrisico’s voor een vastgoedportfolio

APG Asset Management
2019
Nederland

Het klimaat verandert en daar zitten we middenin. Los van de geleidelijke temperatuurstijging zien we steeds vaker extreem weer, zoals hittegolven, hagelstormen en hoosbuien. Samen vormen deze ‘fysieke klimaatrisico’s’ een bedreiging voor de belangen van investeerders in de financiële sector, bijvoorbeeld als het gaat om beleggingen in vastgoed (ClimateWise, 2019).

Nog weinig inzicht in fysieke klimaatrisico’s
Beleggers, investeerders en vastgoedmanagers zijn zich steeds vaker bewust van de mogelijke gevolgen van klimaatverandering voor hun werkveld, en zoeken naar praktische methodes om deze in kaart te brengen. Er is echter nog steeds weinig inzicht in hoe fysieke klimaatrisico’s voor een vastgoedportfolio kunnen worden beoordeeld.

Steeds meer methodes om risico’s te beoordelen
Een groeiend aantal startups biedt diensten aan om deze risico’s voor individuele assets of een vastgoedportfolio op wereldschaal te beoordelen. De methodes en modellen van deze organisaties variëren aanzienlijk. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillen als het gaat om gehanteerde klimaatscenario’s, het soort indicatoren dat wordt gebruikt en de manier waarop risico’s worden gewogen en geaggregeerd.

Evaluatie en duiding van methodes
Welke methode kun je het beste gebruiken? APG Asset Management heeft de hulp van CAS gevraagd om aanbieders van fysieke klimaatrisico-analyses te evalueren en de verschillen in methodes, modellen en tools te duiden. Door een op maat gemaakte handreiking op te stellen, specifiek voor het beoordelen van de gevolgen van klimaatverandering voor vastgoedportfolio’s, hopen wij samen met APG een volgende stap te zetten in het beoordelen van deze risico’s.

Meer weten?
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Felix van Veldhoven.

felix@climateadaptationservices.com