Vernieuwde Klimaateffectatlas met nieuwe kaartviewer

Gepubliceerd op 27 mei 2021

Het is zover: de nieuwe Klimaateffectatlas staat online! Samen met verschillende kennisinstellingen, een gebruikersgroep en onze opdrachtgever IenW hebben we hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Naast een compleet nieuwe kaartviewer vind je in de atlas zeven nieuwe kaarten. Verder kun je makkelijk switchen tussen scenario’s en hebben de meeste kaarten nu een eigen kaartverhaal.

Nieuwsgierig? Neem direct een kijkje!

Nieuwe kaartviewer
Geodan heeft de nieuwe kaartviewer voor de Klimaateffectatlas ontwikkeld. Met de kaartviewer kun je links op het scherm kaarten toevoegen. Je kunt met de vier icoontjes filteren op thema, zodat alleen de kaarten verschijnen die voor jou relevant zijn. Wil je bijvoorbeeld alleen kaarten bekijken die gaan over droogte en wateroverlast? Dan klik je de icoontjes voor wateroverlast en droogte aan.

Switchen tussen scenario’s
Als je kaarten hebt toegevoegd, verschijnen ze rechts op het scherm. Met de scenarioknoppen kun je eenvoudig switchen tussen huidig klimaat, een scenario met lage en een scenario met hoge klimaatverandering. Samen dekken het hoge en lage scenario de bandbreedte af waarbinnen het klimaat waarschijnlijk zal veranderen.

Nieuwe kaarten en kaartverhalen
Er zijn zeven nieuwe kaarten bij gekomen, onder andere over bodemdaling, natuurbrandgevoeligheid en de gevoelstemperatuur van hitte in 2050. Verder hebben de meeste kaarten nu een eigen kaartverhaal. Je kunt vanuit een kaart in de viewer naar het bijbehorende kaartverhaal navigeren door in de legenda van de kaart te klikken op ‘Meer informatie’. Ook kun je rechtstreeks naar de pagina met een overzicht van alle kaartverhalen gaan. Dat doe je door bovenaan de website te klikken op het tabje ‘Kaartverhalen’.

Meer weten?
Wil je meer weten over de nieuwe Klimaateffectatlas? Ben je bijvoorbeeld benieuwd waar de nieuwe kaarten over gaan? Wil je weten hoe de Klimaateffectatlas ontstaan is? Of wil je uitleg over hoe je de atlas gebruikt? Je leest het allemaal in de laatste editie van de Nieuwsbrief Klimaatadaptatie, die helemaal gaat over de nieuwe Klimaateffectatlas. Heb je een vraag over de nieuwe Klimaateffectatlas? Dan kun je die stellen via de helpdesk. Tot slot is het ook nog mogelijk om je aan te melden voor de Nieuwsflits Klimaateffectatlas. Hiermee houden we je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Partners