Workshop klimaatbestendige kunstwerken voor technasiumdocenten

Op 15 januari 2020 organiseerde CAS een workshop voor docenten die lesgeven aan het technasium. Tijdens de workshop leerden de docenten hoe ze een stresstest moeten uitvoeren. Met deze kennis willen ze hun leerlingen uit de 3e klas voorbereiden op de Technasium Top Award 2020, waarin dit jaar de klimaatbestendigheid van infrastructurele kunstwerken centraal staat.

Wat is de Technasium Top Award?
De Technasium Top Award is een wedstrijd voor leerlingen uit de 3e klas van het technasium. In deze editie is het de bedoeling dat leerlingen een stresstest uitvoeren voor een infrastructureel kunstwerk bij hen in de buurt. Voorbeelden van infrastructurele kunstwerken zijn bruggen, tunnels, dijken, sluizen en gemalen. Die stresstest gebruiken de leerlingen dan om de beheerder van het kunstwerk een advies te geven: hoe kan hij dat kunstwerk het beste klimaatbestendig maken? Het platform WOW heeft deze opdracht bedacht.

Hoe zag de workshop eruit?
In de workshop kregen de docenten kennis en tools aangereikt die hun leerlingen kunnen gebruiken voor de stresstest en het advies. Eerst presenteerden we een eenvoudig stappenplan om een stresstest uit te voeren. Daarna gingen de docenten zelf oefenen. Ze onderzochten welke effecten er spelen op de locatie van hun kunstwerk, en maakten de gevolgen inzichtelijk in bollenschema’s.

Partners